Nostalginen Kurjenlinna sai arvoisensa ikkunat ja ovet Lepolan Puuseppien käsien kautta

Turun ainutlaatuinen Kurjenmäen alue ja sen vanhat rakennukset muodostavat historiallisesti ja rakennustaiteellisesti uniikin kokonaisuuden, jonka restauroinnissa Lepolan Puusepillä oli kunnia olla mukana.

Kurjenlinnan historia havisuttaa siipiään vielä tänäänkin

Arvokkaat ja uljaat rakennukset ovat museoviraston suojeluksessa ja merkitty yleiskaavaan säilytettäviksi kohteiksi. Kurjenlinnan kokonaisuus muodostuu useasta uusrenesanssityylisestä kivirakennuksesta, joiden arvokas ilme vaatii erikoisosaamista myös rakennusten puuosille.

Vuonna 1899 alueen länsilaidalle rakennettiin arkkitehti Arthur Kajanuksen suunnittelemana jykevä rakennus, köyhäintalon työlaitos. Kaupunki elätti vähävaraisia ja nämä maksoivat siitä työllään. Työlaitoksessa työskenteli käsityöläisiä, kuten puuseppiä, suutareita, ompelijoita ja räätäleitä aina 1920-luvulle asti.

Nykyisin aluetta kehitetään – vanhaa kunnioittaen – asuin- ja toimitilakäyttöön. Pari vuotta taaksepäin Tarja Lepolan ollessa juuri lomalla, sähköpostiin kilahti niin kiinnostava tarjouspyyntö, että loma keskeytyi siihen paikkaan. Pian oltiinkin jo neuvottelemassa Kurjenlinnan urakasta. Jo silloin Tarja tiesi, että työtehtävästä tulisi ainutlaatuinen.

Kurjenlinnan julkisivu - ota yhteyttä lepolanpuusepat.fi
Kurjenlinnan julkisivu

Tarkkaa työtä suojelukohteessa

Koska kohde on museoviraston suojelema, koskee sen restaurointia tietyt säännöt. Yksi niistä on, että jokaisesta erilaisesta ikkunasta ja ovesta tulee ensin valmistaa mallikappale, jonka arkkitehtuurin ammattilaiset katselmoivat. Jos mallikappale hyväksytään, alkaa varsinaisten rakennuksen osien valmistus.

Lepolan Puusepät valmisti urakkaan yhteensä lähes 400 ikkunaa ja 30 ovea. Ikkunoita rakennettiin julkisivun rappaustyön etenemisen aikataulussa ja toimitettiin kaikkiaan 10 erässä. Kun ikkunat oli saatu asennettua, alkoi Lepolan Puuseppien urakointi parvekkeiden ovien ja ikkunoiden kanssa. Kohteen viimeiset ikkunat rakennettiin kesällä 2020. “Kohde oli ainutlaatuinen ja loistaa kilpaa auringon kanssa”, kuvailee Tarja Lepola Kurjenlinnaa.

Perinneikkuna Turussa - ota yhteyttä lepolanpuusepat.fi
Perinneikkunat Kurjenlinnaan

Ruunanhuulista perinnemaalaukseen

Projekti oli Lepolankin mittakaavassa suuri. Vaikka aikataulu oli tiukka, sai Lepolan Puusepät soviteltua muut työt massiivisen projektin lomaan eikä “ei oo:ta” muille asiakkaille tarvinnut myydä silloinkaan. Mutta pitkää päivää painettiin.

Valtaosa ovista ja ikkunoista rakennettiin käsityönä ja niissä olleet erikoisrakenteet, kuten päälliosien kaaret, vaativat puusepäntaidon erikoisosaamista. Ikkunoiden kittilasi vaati kitin vedon käsin jokaiseen ikkunaan. Myös maalaus tehtiin käsityönä, sillä – kuten perinneikkunoissa usein – ikkunapuiden sisäpinta maalattiin valkeaksi ja julkisivuväritykseen sopivana ulkopinta ruskeaksi. Koko Lepolan väki oli mukana projektissa. Jotta Kurjenlinna sai arvoisensa ovet ja ikkunat ruunanhuulineen (perinneikkunan tippanokka), tarvittiin mukaan puuseppien lisäksi CNC-koneistaja, maalari, lasittaja ja monen monta muuta osaajaa.

Kaarevat sivut ikkunoissa - ota yhteyttä lepolanpuusepat.fi
Kaarevat sivut Kurjenlinnan perinneikkunoissa

Lopputulos palkitsee

Tarja kertoo projektin olleen työläydestään huolimatta äärimmäisen mielekäs ja sopiva yhdistelmä toistuvuutta sekä vaihtelua. Parasta hänen mielestään oli lopputulos. “Kokonaisuus palkitsee ja lopputulos on todella näyttävä”, kertoo Tarja. “Oli hieno olla mukana”, summaa hän. Sittemmin Tarja on ehtinyt myös lomailla.

Voit tutustua Kurjenlinnaan tästä.

Ota yhteyttä perinnerakentamisen asiantuntijaan

Onko sinulla tiedossasi perinnerakennuksen ikkuna- ja oviremontointia Turussa tai pääkaupunkiseudulla? Ota yhteyttä Lepolan Puuseppiin ja varmistat, että saat arvokkaalle rakennukselle osaavat puusepät.

 

Tuoreimmat artikkelit

Arvokkaat kerrostalot Helsingin Punavuoressa kunnostettiin perinteitä kunnioittaen

Yli 100-vuotias kerrostalo osoitteessa Albertinkatu 17 kaipasi perusteellista remonttia. Tehtävään valikoitui luonnollisesti puuovet sekä -ikkunat tunteva Lepolan Puusepät. Lue, minkälainen remontista tuli!

“Saako teiltä igluihin ovia?” – Lepolan Puusepät on nähnyt vuosikymmenten aikana kaiken

Lepolan Puusepät on perheyritys, joka on ollut monessa mukana. Yritys on valmistanut puisia ikkunoita ja ovia suojeltuihin kohteisiin, kerrostaloihin ja jopa igluihin Lapissa.

Nostalginen Kurjenlinna sai arvoisensa ikkunat ja ovet Lepolan Puuseppien käsien kautta

Turun ainutlaatuinen Kurjenmäen alue ja sen vanhat rakennukset muodostavat historiallisesti ja rakennustaiteellisesti uniikin kokonaisuuden, jonka restauroinnissa Lepolan puusepillä oli kunnia olla mukana.

Check

Perinneikkunoiden ja suojelukohteiden erityisosaaja

Check

Etsimme yhdessä asiakkaan kanssa parhaan ratkaisun

Check

Laadunvalvonta kaikissa työvaiheissa ja asennuksen jälkeen

Check

Lähes 60 vuoden kokemus

Lepolan Puusepät Oy

020 7912 650
info@lepolanpuusepat.fi

Teollisuustie 5
09220 Sammatti

Seuraa meitä somessa

Instagram

Copyright © 2024 Lepolan Puusepät Oy