Mitä jokaisen tulisi tietää puun pintakäsittelystä ja huollosta?

Jokaisen tulisi tietää muutama perusasia puun säilytyksestä, pintakäsittelystä ja huollosta.

Lue mitä jokaisen tulisi tietää eri puulajeista. Tämän artikkelimme aiheena on puun säilytys, pintakäsittely ja huolto, jotka kaikki vaikuttavat merkittävästi siihen, kuinka hyvin puuosat kestävät säätä ja pitkäaikaista käyttöä.

Säännöllinen ja oikea-aikainen huoltomaalaus on tärkeää puutuotteiden pitkäikäisyyden mahdollistamiseksi ja puun tulisi olla pintakäsittelyn aikana kuivaa. Myös lämpötilan ja ilman kosteuden tulisi olla pintakäsittelyyn soveltuva. 

1. PUUN SÄILYTYS ilmavasti ja kosteudelta suojassa

Yleisin syy puutavaran vaurioitumiselle on kosteus. Puuta tulisi aina säilyttää ilmavasti ja se kannattaa suojata sateelta, voimakkaalta auringolta, likaantumiselta ja maakosteudelta. Puutavaran säilytyksessä kannattaa myös huomioida, että puu kutistuu ja turpoaa hieman ilmassa olevan kosteuden ja lämpötilanvaihteluiden mukaan, joten säilytysolosuhteiden olisi hyvä olla lähellä samaa kuin lopullisessa käyttökohteessa.

Kutistumisen ja turpoamisen vaikutuksia voidaan myös minimoida käyttämällä esim. ovissa lämpökäsiteltyä puuta. Lämpökäsitellyssä puussa mittamuutokset ovat vähäisempiä, eikä ovi turpoa samalla tavalla kuin lämpökäsittelemätön puu. Kaikkien puutuotteiden kohdalla ovikatos, rakennuksen pitkät räystäät ja muut suojarakenteet lisäävät puutuotteen kestoa ja pidentävät huoltoväliä. Katokset tai pitkät räystäät eivät välttämättä ole aina muodissa, mutta silloin huollon merkitys korostuu.

2. PINTAKÄSITTELY viimeistelee ja suojaa puupinnan

Pintakäsittely määrää puupinnan lopullisen ulkonäön. Jos puupintaa ei pintakäsitellä se muuttuu auringon vaikutuksesta harmaaksi. Oikeanlaisella pintakäsittelyllä harmaantuminen voidaan estää ja/ tai puulle voidaan pintakäsittelyllä antaa haluttu väri tai sävy. Pintakäsittely lisää myös suojaa puupintaa säältä, kosteudelta, liialta kuivumiselta ja pidentää sitä kautta käyttöikää. Pintakäsittely parantaa puun kosteudenkesto- ja lahonsieto-ominaisuuksia huomattavasi.

Paras pintakäsittelymenetelmä riippuu kulloinkin käsillä olevasta kohteesta ja materiaalista. Lepolan Puusepillä suositaan tyypillisesti teollisia maaleja, jotka on nimenomaisesti suunniteltu puupinnoille ja jotka kuivuvat nopeasti. Joissakin tapauksissa olemme käyttäneet muitakin tuotteita, kuten veneissä käytettäviä öljyjä ja öljylakkoja. Useimmissa kohteissa teolliset maalit kuitenkin toimivat parhaiten. 

Hyvän ja kestävän lopputuloksen aikaansaamiseksi on tärkeää huolehtia myös siitä, että pintakäsittely tehdään oikeissa olosuhteissa. Maalaustyön ja kuivumisen kannalta optimaaliset olosuhteet maalaustyölle ovat kun:

  • ilman suhteellinen kosteus on alle 80 %
  • puun kosteus on alle 18 %
  • ilman, pinnan ja maalin lämpötila on yli +5 °C

Värillä on myös väliä, sillä tummat sävyt kuumenevat auringossa enemmän kuin vaaleat, mikä aiheuttaa lämpötilanvaihteluista johtuvia mittamuutoksia. Musta pintakäsittely onkin siksi yleensä takuun ulkopuolella ja edellyttää tyypillisesti tiiviimpää huoltoväliä. Pinnan elämistä voi hillitä valitsemalla materiaaliksi lämpökäsiteltyä puuta.

3. HUOLTO pidentää merkittävästi puun käyttöikää

Hyvin hoidettuna puupinta kestää yleensä. Sopiva huoltoväli riippuu osaltaan olosuhteista ja osaltaan käytetyistä materiaaleista ja pintakäsittelytekniikoista. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että maali- ja lakkakerrosvauriot tulee korjata aina heti, jotta kosteus ei pääse rikkonaisesta kohdasta läpi. Näin vältytään usein suuremmilta huoltokorjauksilta.

Maalipinnan puhtaana pitäminen on myös tärkeää, sillä lika pitää maalipinnan kosteana ja kostea pinta sienittyy, homehtuu ja kerää helposti kasvustoa. Lasien pesun yhteydessä siis myös maalipintojen pesu on tärkeää. Kaupunkipöly, noki ja siitepöly on syytä pyyhkiä esim. ikkunan pokista säännöllisesti pois, ennen kuin se pinttyy siihen pysyvästi.

Eri puulajit

Eri puulajit sopivat eri tyyppisiin käyttökohteisiin. Lue täältä lisätietoa eri puulajeista »

 

Tuoreimmat artikkelit

Arvokkaat kerrostalot Helsingin Punavuoressa kunnostettiin perinteitä kunnioittaen

Yli 100-vuotias kerrostalo osoitteessa Albertinkatu 17 kaipasi perusteellista remonttia. Tehtävään valikoitui luonnollisesti puuovet sekä -ikkunat tunteva Lepolan Puusepät. Lue, minkälainen remontista tuli!

“Saako teiltä igluihin ovia?” – Lepolan Puusepät on nähnyt vuosikymmenten aikana kaiken

Lepolan Puusepät on perheyritys, joka on ollut monessa mukana. Yritys on valmistanut puisia ikkunoita ja ovia suojeltuihin kohteisiin, kerrostaloihin ja jopa igluihin Lapissa.

Nostalginen Kurjenlinna sai arvoisensa ikkunat ja ovet Lepolan Puuseppien käsien kautta

Turun ainutlaatuinen Kurjenmäen alue ja sen vanhat rakennukset muodostavat historiallisesti ja rakennustaiteellisesti uniikin kokonaisuuden, jonka restauroinnissa Lepolan puusepillä oli kunnia olla mukana.

Check

Perinneikkunoiden ja suojelukohteiden erityisosaaja

Check

Etsimme yhdessä asiakkaan kanssa parhaan ratkaisun

Check

Laadunvalvonta kaikissa työvaiheissa ja asennuksen jälkeen

Check

Lähes 60 vuoden kokemus

Lepolan Puusepät Oy

020 7912 650
info@lepolanpuusepat.fi

Teollisuustie 5
09220 Sammatti

Seuraa meitä somessa

Instagram

Copyright © 2024 Lepolan Puusepät Oy